Nyt juhlitaan 120-vuotiasta Klippania - Ravintola Saariston juhlakesä

Kun saavut laivalla Helsinkiin, näet kaupungin parhaimmillaan; valkoisena, raikkaana ja täynnä odotuksia. Saman näköalan ja tunnelman koet Eteläsataman edustalla Ravintola Saaristossa, joka on yksi Helsingin näyttävimpiä ja perinteikkäimpiä ravintoloita. Klippanin luodolla sijaitseva valkoinen jugend-huvila valmistui v.1899 ja tänä kesänä juhlimmekin ravintolan 120-vuotista taivalta! Saariston ruokalista tarjoaa kesän parhaita skandinaavisia makuja ja ruokailun lomassa voi nauttia upeista maisemista niin merelle kuin kaupungin keskustaan. Tervetuloa juhlimaan kanssamme 120-vuotiasta ravintolaa!!

Menu Klippan 120

Greippimehulla kypsennettyä siikaa,
vesimelonia, tilliä ja luomujugurttia L, G
***
Tyrni-luomuporkkanasorbet
ja hasselpähkinäöljyä L, G
***
Grillattua ankanrintaa,
bataattia, ankankoipiconfit ja herukanlehtikastiketta L, G
***
Mustikkatartaletti
ja timjami-valkosuklaakreemiä L

67,00 / hlö (norm. 70,00)

Viinipaketti 34,00
- J2 RIESLING TROCKEN (vegan), (Riesling), Rheinhessen, Germany 12 cl
- CRIANZA ÚNICO, (Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah), La Mancha, Spain 16 cl
- MOSCATO d’ASTI (vegan), (Moscato), Piemonte, Italy 8 cl

Premium-Viinipaketti 53,00
- L’HÈRITAGE DE XAVIER PRESTIGE BRUT Champagne, France 12 cl - aperitiivi
- SANCERRE BLANC, (Sauvignon Blanc), Sancerre, France 12 cl
- AMPELIDAE GRAND VINS ‘P.N’ (vegan-organic), (Pinot Noir), IGP Val de Loire, France 16 cl
- MOSCATO d’ASTI (vegan), (Moscato), Piemonte, Italy 8 cl

Tervetuloa - Pöytävaraus kätevästi verkosta>>

tai soita 09 7425 5590 | Avoinna ma - pe 17-23 (lauantaisin yksityistilaisuuksia) | Yhteysveneen tiedot

Lue myös: Lehtiartikkeli Kamppi-Eira/Sakari Soininen; "Suloinen illallinen ihanalla Luodolla"

Historian siipien havinaa

Laivavarustamosta ravintolatoimintaan
Vuonna 1897 päättyi saarella ja sen kallioilla yli sata vuotta kestänyt laivanrakennustoiminta. Aikanaan telakalla veistettiin lukuisia mahtavia purjealuksia. Vuonna 1898 järjestetyssä huutokaupassa kaupunginvaltuusto päätti vastoin kiinteistölautakunnan suositusta estää laivankorjaus- ja hiilisatamatoiminnan ja hyväksyi asukkaittensa viihdyttämiseksi ravintoloitsijan tarjouksen. Ehtoihin kuului, että rakennus olisi valmis viimeistään vuonna 1900. Itse rakennuspiirustukset olivat maineikkaan arkkitehti Selim Lindqvistin käsialaa.

Avajaisten lumoa
Juhlalliset avajaiset olivat 17.8.1899 ja kaupungin lehdet kirjoittivat ihastellen tilaisuudesta ja siitä, kuinka oikea sähkövalo paloi ja että höyryalus välitti joka 20. minuutti liikennettä Keisarinnan kiveltä ja soutuvene varvin laiturista. Tanssi- ja juhlasali, jonka mitat olivat ja ovat edelleen 11,60 x 7,70 m yllätti monet, samoin sen katon hienot puuleikkaukset, jotka nousevat jopa 12 metrin korkeuteen.

Klipppan paloi, mutta uusi valmistui jo 1901
Kevättalvella 23.3.1900 kokeiltiin uusia lämmityslaitteita ja syttyi raivoisa tulipalo, joka hetkessä poltti maan tasalle koko uuden, uljaan rakennuksen. Rannalla katselleet kertovat, että tulen valtaa lisäsivät ilotulitusraketit, jotka korvia juumaavasti räjähtelivät palon aikana. Vain hiukan astioita ja juomavarasto ehdittiin pelastaa. Uusi rakennus rakennettiin kiireen vilkkaa aivan alkuperäisten piirustusten mukaisesti ja uusi rakennus valmistuikin jo 1901. Ainoa ero vanhaan verrattuna oli tornin toisenlainen muoto ja laajojen ulkoterassien ilmestyminen.

Seurapiirielämää, Eino Leinon kirje
Klippan oli erityisesti venäläisten upseerien ja heidän daamiensa suosiossa. Akateemisia juhlia pidettiin usein ja ylioppilaat vierailivat ravintolassa erityisesti 1910-luvulla. Monet merkittävät taiteen, tieteen tai kaupan edustajat pitivät juhliaan Klippanilla. Eino Leino kirjoittaa Berliinistä 1.4.1909 L. Onervalle: "...Luulen, että tulen Tukholman kautta. Mutta senpähän saa sitten nähdä. Vappupäivällisen syömme siis yhdessä Klippanilla, ole vissi siitä!". Vuonna 1902 vietittiin konsuli ja rouva Seidenschnurin hopeahäitä ja vieraiina oliva tmm. Pauligin kahvitalon perustaja Gustaf Paulig sekä monia Stockmannin perheen jäseniä otti osaa juhliin.

Ylistäviä sanoja
Vuosien saatossa ravintolarakennusta kunnostettin ja korjattiin. 22.10.1936 sanoi kaupungin kiinteistöjohtaja Erik von Frenckell: "Klippan on helmi, luonnon helmi." Vanhoista kirjoista löytyy valokuvia, joissa hehkutetaan: "Klippanin kesäinen idylli on vastustamaton." Näköalaravintolaa on kutsuttu jo vuosikymmeniä sitten "Helsingin parvekkeeksi merelle".

Vuodesta 1945 alkaen ravintola on ollut kesäisin avoinna eri ravintoloitsijoiden toimesta. Vuonna 2010 ravintolatoiminnan aloitti Anne ja Sakari Tainion perheyritys A&S
Ravintolat ja vappuna 1.5.2010 avautui Ravintola Saaristo Klippanilla, skandinaavisine herkkuineen.

Historiatietoja on lainattu suoraan mm. teoksesta "Klippan Helsingin Parveke merelle". Sen kirjoittaja Aarni Krohn kiteytti loistavasti 4.6.1968: "Klippanissa on perinteitä, muistoja, nykyisyyttä. Siellä voi meidän aikamme uusi ihminen iloisen, musiikki- ja laulupitoisen ohjelman ohessa vaistota ja saada jotakin, jota sanoilla ei voi ilmaista. Se jokin ja sen selville saaminen on meidän oman herkkyytemme varassa."